18 °C Antwerpen, BE
maandag 3 augustus 2020
18 °C Antwerpen, BE
maandag 3 augustus 2020

Mooiste kerstblijspel nu in Echt Antwaarps Teater

© 't Echt Antwaarps Teater

Nog tot en met zondag 6 januari kan je in ’t Echt Antwaarps Teater gaan kijken naar ‘Ne kerstdinee en iedereen fret mee’, het naar onze mening mooiste kerstblijspel van de afgelopen jaren. Meteen ook het laatste kerststuk in de eigen uitermate gezellige schouwburg voor Ruud De Ridder en co.

Nadat haar man overleden is, woont Muriël (Nicole Laurent) enkel nog samen met dochter Sharon (Anke De Ridder). Hoewel, de laatste maanden hebben ze met Muriëls broer Stan (Peter Van Asbroeck) ook een ware mee-eter. Maar er komen in het stuk nog meer mensen aan tafel aanschuiven. Zo wilt Muriël nog eens een leuk kerstfeest organiseren en nodigt ze buiten Stan en Sharon ook nog schoonbroer Ward (Ruud De Ridder), ex-schoonzoon Kevin (Nick Delafontaine) en haar eigen koorleidster Clarise (Nicky Langley) uit om van de kalkoen te komen smullen.

Herkenbaarheid

“Het is een totaal familiegebeuren, maar wel een vreemde familie. Met onder meer de plezante nonkel en de ambetante nonkel”, weet Ruud. “Er zijn na onze voorstellingen al een paar mensen naar mij gekomen om te zeggen dat ze er zichzelf wel wat in herkenden in het kerstgebeuren hoe wij het op de planken brengen. Dat herkenbare maakt het heel fijn. Zoals het hoort, zitten er ook enkele verrassende wendingen in.”

Mooie namen

Naast vaste waarden als Nick Delafontaine en Anke De Ridder, mogen Nicole en Ruud ook ditmaal met Peter Van Asbroeck en Nicky Langley twee mooie namen op hun affiche zien staan. “Voor Peter was het de tweede keer dit seizoen, voor Nicky de eerste keer. Zij had vorig jaar al wel eens meegespeeld in een stuk van ons. Het klikt ontzettend goed met hen. Ik ken die mensen ook al jaren en het doet plezier om hen dan eens te kunnen vragen voor een gastrol”, glundert De Ridder.

De Jos is gejost

In het volgend stuk, dat vanaf zaterdag 12 januari wordt opgevoerd, blijkt een zekere Jos zogenaamd gejost te zijn. Dat vraagt om een woordje uitleg. Ruud? “Dat wordt voor velen een heel herkenbare situatie, zeker voor mensen met nieuw samengestelde gezinnen. Een jongen koppel is getrouwd en heeft bouwplannen. In de huidige tijd waarin we leven is dat een bijzonder complexe en financieel lastige situatie. Dus wordt er beroep gedaan op de familie. Zowel van zijn kant als van haar kant. Langs haar kant gaat dat vlot, maar aan zijn kant is dat een andere zaak. Zijn ouders zijn immers gescheiden en hij vindt het nogal lastig om het hen te vragen. Toch neemt zijn vrouw hem bij zijn kraag en waagt het erop. Dus nodigen ze zijn ouders uit, zonder dat dat de ouders het van elkaar weten. Zo zien ze elkaar na tien jaar weer terug, ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van hun zoon. Maar hoe ze daarop gaan reageren, daarvoor moet je natuurlijk komen kijken.”

Ook in boekvorm

’t Echt Antwaarps Teater is tegenwoordig niet alleen te zien in Antwerpen of de diverse culturele centra in Vlaanderen, maar is daarnaast ook te lezen in boekvorm. “Dat klopt”, bevestigt Ruud. “Dat was op vraag van de uitgever. Die belde mij op om het hele verhaal rond 37 jaar subsidieloos theater op papier te zetten. Aanvankelijk dacht ik het niet te doen, maar uiteindelijk besliste ik het op te schrijven vanaf mijn geboorte. Ook de dertig jaar voor de oprichting van het theater. Mensen kunnen mij beter leren kennen. Het mooiste compliment dat ik van lezers heb gekregen, is dat het lijkt alsof ik het verhaal gewoon aan hen vertel en ze veel van mijn stukken nu beter begrijpen.”

Praktisch

‘Ne kerstdinee en iedereen fret mee’ is nog tot zondag 6 januari te zien in ’t Echt Antwaarps Teater. Tickets zijn naar goede gewoonte te bestellen via 03 231 64 64 of de website van ’t Echt Antwaarps Teater. Ook de ticketverkoop voor de volgende shows is vanzelfsprekend al geopend.

Binnenkort start Entertainment Today met een (wekelijkse) nieuwsbrief. Mis dit niet en schrijf je nu meteen in!

* verplicht in te vullen
Entertainment Today